19e Indië-herdenking Nijmegen

Dat oorlog en vervolging niet ophouden bij de generatie die het zelf meemaakte staat vast. Doorwerking van trauma’s kan nagalmen in latere generaties. Daarom is het vastleggen van getuigenissen, van herinneringen en het bewaren van voorwerpen die een verhaal vertellen zo belangrijk. De 19e Indië-herdenking in Nijmegen staat daarom in het teken van ‘poesaka’; erfstukken met een verhaal.

Simone Berger schreef onder meer 'Istori Kita, jouw familiegeschiedenis' en 'De lange reis van de Poesaka'. Door het levenspad van de poesaka, een waardevol erfstuk uit Nederlands-Indië of Indonesië, te volgen, legde zij van ruim dertig personen de familiegeschiedenis vast. Zij geeft hiermee een stem aan de eerste generatie en hun nazaten. Het resultaat zijn mooie verhalen, enerzijds over tempo doeloe (vroeger), anderzijds over ontberingen, veerkracht en wilskracht en het belang van vergeven en verzoening.

In Indische families zijn poesaka’s vaak de enige tastbare herinnering aan het leven van de voorouders in voormalig Nederlands-Indië. Ze werden op het schip of in het vliegtuig meegenomen, soms na een halsoverkop vertrek uit Indonesië, in een enkele koffer of tas. Zij kregen een eervolle plek in het nieuwe huis in het nieuwe land of werden opgeborgen om niet aan het pijnlijke verleden te worden herinnerd. Voorbeelden van poesaka’s zijn: een handgemaakt kleedje uit het kamp, een houten beeldje, of een mysterieuze kris.

De muzikale en theatrale inbreng is dit jaar in handen van Amber Nefkens. Naast muzikant is zij cineast en theatermaker, afgestudeerd in Cultuur en Media aan de Universiteit Utrecht. Ze is derde generatie Indische Nederlander. In 2018 reisde Amber af naar Java en daar ontstond de multidisciplinaire voorstelling 'Het land van toen'. Hierin vertelt ze het levensverhaal van haar oma door middel van filmbeelden en het zingen van gedichten in liedvorm, aangevuld met eigen geschreven nummers. Zij treedt in het land ook op met haar ‘dreampop’ band Inu Inu.

Iris Kokosky Deforchaux, Nijmegenaar van het Jaar, legt de traditionele meergeneratiekrans. Haar familie werd geportretteerd door Armando Ello. De foto’s zijn te zien in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

Indië-herdenking Nijmegen

  • Datum: Donderdag 15 augustus 2024
  • Locatie: Stadhuis Nijmegen (ingang Burchtstraat)
  • Vrij entree
  • Zaal open: 19:00
  • Start programma: 19:30
  • Organisatie: Stichting Platform Indische Organisaties Nijmegen (PION)

Aanmelden

Gezien het beperkt aantal plaatsen is aanmelden voor de plechtigheid verplicht. Je kan tot uiterlijk 1 augustus een plek reserveren via info@stichtingpion.nl. Als de raadszaal vol is, kan je plaatsnemen in de extra zaal met videoverbinding.

Meer informatie is te verkrijgen via 06 460 238 14 (Peter van Riel). Als u bloemen of een krans wilt leggen verzoeken wij u om dit vooraf te melden. Het dragen van de Indische Melati tijdens de herdenking wordt op prijs gesteld.

Dit vind je misschien ook leuk...