Het perspectief van studenten op AI: Spence van Asperdt
⌂ » Werk & ondernemen » Nijmegen innoveert
“Er zijn mensen die bang zijn voor AI. Maar volgens mij is het een heel bruikbaar instrument, dat ons dwingt om kritisch te zijn op onze huidige manier van doen.” Spence van Asperdt, masterstudent AI aan de Radboud Universiteit, denkt dat de toekomst van AI er veelbelovend uitziet. “Zeker, ChatGPT helpt studenten met spieken bij essays of toetsen. Betekent dat dat ChatGPT fout is, of moeten we op zoek naar nieuwe manieren om studenten te testen?”
Wat betekent AI voor jou?
“Intelligente systemen, algoritmes en zelflerende systemen. Je geeft input; het systeem gebruikt een algoritme en leert van de output. Dit betekent dat het systeem steeds beter wordt in het uitvoeren van een taak.”
Hoe is het om AI te studeren?
“Je leert eerst de basis: programmeren, datawetenschappen en ethiek. Daarna wordt het specifieker met onderwerpen als data learning en machine learning. Je krijgt de kans om je te specialiseren. Richt je je op neurowetenschappen, datawetenschappen of kijk je naar de gezondheidszorgkant van AI? Er zijn veel mogelijkheden.”
Wat is het grootste voordeel van AI?
“Het zorgt voor verandering. Bovendien biedt het veel kansen voor nieuwe banen in de technologie en gezondheidszorg. Denk bijvoorbeeld aan AI om te helpen bij het opsporen van kankercellen. Voor artsen duurt het soms lang om een scan goed te lezen, maar AI kan dat in twee minuten.”
En hoe zit het met de gevaren?
“Vooroordelen sluipen er snel in. Ook met AI. Wil je bijvoorbeeld AI gebruiken in een sollicitatieprocedure en het systeem voeden met algoritmes van een bedrijf dat meer mannen dan vrouwen in dienst heeft? Dan is het systeem al bevooroordeeld op basis van wat je het aanleert. En je zult zien dat mannen sneller worden aangenomen dan vrouwen. Je moet je bewust zijn van dat soort gevaren, anders kan het catastrofale gevolgen hebben.”
Wat kunnen we doen om deze gevolgen aan te pakken of te voorkomen?
“Ik denk dat het essentieel is om bewustzijn te creëren rondom AI en innovatie op een ethische, sociale manier. AI wordt al breed toegepast in ons dagelijks leven. In de gezondheidszorg en het bankwezen bijvoorbeeld. Netflix gebruikt het ook. De huidige uitdaging is om mensen bewust te maken van de kansen maar ook de gevaren. Initiatieven als MKB Datalab geven studenten de kans om hun theoretische kennis op de proef te stellen, wat geweldig is omdat dit studenten van mijn en toekomstige generaties voorbereidt op de toepassing van AI in ons professionele leven.”
Wat is jouw persoonlijke inspanning om bewustzijn rond AI te creëren?
“Samen met een vriend heb ik ERISC (Ethically Responsible Innovation Student Collective) opgericht. Met dit initiatief hopen we dat mensen goed nadenken voordat ze iets op de markt brengen. Welke impact heeft mijn innovatie op mensen en wetgeving?”
AI in de praktijk brengen
Dirk van Schaijk en zijn collega Anne Bergen verbinden MKB-bedrijven met een AI-gerelateerde uitdaging aan derdejaars bachelor- en masterstudenten van de Radboud Universiteit. “Universiteiten werken voornamelijk met grote, internationale bedrijven. MKB Datalab richt zich echter op het koppelen van studenten aan kansen bij het regionale MKB. Voor ondernemers is het een laagdrempelige en betaalbare manier om kennis te maken met AI en onze studenten krijgen de kans om te leren in een professionele setting.”
Dit artikel verscheen eerder op Novio Tech Campus.