5x leuke verhalen van Radboud Recharge: november 2021
Met Radboud Recharge wil de Radboud Universiteit mensen het hele leven lang laten leren. Op het platform kun je onder meer boeiende lezingen, interviews met vooraanstaande wetenschappers ontdekken en verbreed je kennis met tips van succesvolle alumni. Van elk verhaal kun je wel iets leren. Elke maand kiezen we enkele leuke verhalen voor je uit.
1) Black Friday: de gevolgen van ons gegraai
Op 25 november was het weer Black Friday, ook wel de hoogmis van de consumptiemaatschappij genoemd. Winkels, fysiek en online, pochen met de beste aanbiedingen van het jaar, en dat is terug te zien in ons koopgedrag: op geen enkele andere dag worden er zoveel aankopen gedaan. Maar is het in tijden van klimaatcrisis wel acceptabel dat bedrijven zo hard inzetten op overbodige aankopen, en wat zijn de gevolgen voor het milieu?
2) Het effect van periodiek vasten op hersenen en cognitieve functies
Kan Periodiek Vasten of Intermittent Fasting nuttig zijn voor hersenen en cognitieve functies? De resultaten van onderzoek zijn soms wisselend, maar enkele voorzichtige conclusies zijn hieruit wel te trekken. Dat stellen onderzoekers van het Radboudumc in het vakblad Nutrients.
3) Volwassenen hebben voorkeur voor vriendelijk-ogende robot
Robots nemen een steeds prominentere plek in in onze samenleving. Hoe gaan we daarmee om, en wat zorgt ervoor dat we die robots wel of niet bepaalde taken en verantwoordelijkheden toevertrouwen? Sari Nijssen onderzocht wanneer volwassen en kinderen geneigd zijn een robot menselijke kenmerken toe te schrijven, en wat voor gevolgen dat heeft voor ons gedrag. Zo blijken volwassenen en kinderen allebei even geneigd om een robot als ‘mens’ te behandelen.
4) ‘Parkinson wordt wereldwijd gezondheidsprobleem’
Jarenlang richtte parkinson-specialist Bas Bloem zich met tomeloze energie op het behandelen van die ziekte. Maar meer en meer heeft hij het accent verlegd naar preventie. ‘Of je de ziekte krijgt wordt voor vijf tot tien procent bepaald door genetische factoren, voor de rest door de omgeving.’
5) Piekeren is zo gek nog niet
Iedereen piekert wel eens. Zo gek is dat niet, want het helpt je voorbereiden op bepaalde situaties en reflecteren op wat er in het verleden is gebeurd. Wanneer je echter de grip op piekergedachten verliest, kan het je dagelijks leven in de weg staan. Nessa Ikani, gepromoveerd aan het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit, deed onderzoek naar de manier waarop deze processen tot stand komen en poogt te verklaren hoe iemand in een vicieuze piekercyclus terecht komt.
Voor meer verhalen en inzichten, check Radboud Recharge.