Sporten op het RU Sportcentrum

Volleybal

Tijdens deze clinic laten wij u kennismaken met volleybal op uw eigen niveau, staand of zittend. Iedereen kan meedoen, met of zonder ervaring. Tijdens het volleyballen werken we aan coördinatie, groot bewegen en vooral plezier. De beweegagogen hebben ervaring en inspiratie opgedaan tijdens de zitvolleybal clinic die werd gegeven door Nevobo Team NL zitvolleybal dames. Zij hebben zin om u mee te nemen in deze prachtige sport.

De clinic wordt gegeven door beweegagogen van zorgorganisatie Norschoten, samen met vrijwilligers. Neem makkelijk zittende kleding of sportkleding mee.

Tijden:

De clinics starten om 13.00 uur, 14.00 uur of 15.00 uur en duren een klein uur.

Aanmelden voor een van de clinics kan hier.

LSVTBIG

De LSVT-BIG-training is een specifiek behandelprogramma voor mensen die leven met de ziekte van Parkinson. Het bestaat uit een oefenprogramma met een aantal grote bewegingen met inzet en kracht. Grote stappen, grote wijde armen, strekken van de vingers, stem luid, etc. Met een duidelijk start en stop moment. LSVT BIG komt uit Amerika en is wetenschappelijk onderbouwd.

De therapie duurt vier weken en is intensief. Er wordt getraind volgens een geprotocolleerd programma vier dagen per week een uur, waarvan twee uur door een ergotherapeut en twee uur door een fysiotherapeut. Daarnaast is er een oefenprogramma voor thuis. Er wordt gebruik gemaakt van standaard dagelijkse oefeningen en van oefeningen aangepast aan wat iemand in het dagelijks leven doet en waar deze behoefte aan heeft.

De resultaten zijn positief. Deelnemers kunnen al heel snel in dezelfde tijd de dubbele afstand lopen, gemakkelijker een broekknoop vastmaken, gemakkelijker uit bed komen of de jas aantrekken. Ook zien we dat de balans, houding, conditie en lenigheid tijdens activiteiten van de patiënt verbetert.” Alle patiënten zijn vooruit gegaan in hun kwaliteit van leven.

In de clinic leggen we kort uit wat de trainingsprincipes zijn en gaan we praktisch aan de slag. U kunt zelf ervaren wat groot bewegen met u doet door een aantal van de standaard oefeningen uit het programma te doen en een aantal praktische handelingen uit het dagelijks leven.

De clinics starten om 13.00 uur, 14.00 uur of 15.00 uur en duren een klein uur.

Aanmelden voor een van de clinics kan hier.

Badminton

Tijdens de Badminton clinic maak je kennis met badminton voor mensen die leven met de ziekte van Parkinson. Je oefent snelheid, balans, coördinatie en dubbeltaken terwijl je samen een leuk spelletje speelt.

De clinic wordt begeleid door:

  • Helena Cockx, arts-onderzoeker bij de Radboud Universiteit waar ze onderzoek doet naar de ziekte van Parkinson. Ze speelt al badminton sinds haar jeugd en heeft meerdere jaren trainerservaring.

  • Joop Speekenbrink is een renommeerd badmintontrainer en gepensioneerd sportdocent van de Radboud Universiteit. Sinds 2013 kampt hij zelf met de ziekte van Parkinson.

  • Clark Nowack is docent zorgtechnologie bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Hij is tevens voorzitter van de recreantencommissie bij BC Mariken.

Van links naar rechts: Joop Speekenbrink, Clark Nowack, Helena Cockx

De clinics zijn gericht op spel en plezier. Daarnaast omvatten ze zowel oefeningen om het badmintonnen beter onder de knie te krijgen als oefeningen die specifiek belangrijk zijn voor mensen die leven met Parkinson.

Je hebt geen badmintonervaring nodig om mee te doen. Hoewel badminton een goede sport is om actief te blijven, vraagt ze wel een zeker niveau van mobiliteit en stabiliteit. We streven ernaar om de oefeningen rechtopstaand en in beweging uit te voeren.

https://www.bcmariken.nl/pbadminton/

De clinics starten om 13.00 uur, 14.00 uur of 15.00 uur en duren een klein uur.

Aanmelden voor een van de clinics kan hier.

Twijfelt u of badminton voor u geschikt is, neem dan contact op met uw fysiotherapeut, hij of zij kan u adviseren omtrent uw persoonlijke situatie.

Yoga4Parkinson

Yoga wanneer bewegen niet (meer) vanzelfsprekend is.

Heb je steeds meer moeite met bewegen door een Parkinsonisme of de ziekte van Parkinson, maar wil je wel graag blijven bewegen? Yoga is voor iedereen een haalbare en gezonde manier om te bewegen. Yoga kan, dankzij de bijzondere combinatie van houdingen en aandacht voor de adem, ruimte creëren. Ruimte in je lichaam en in je geest, daarmee is Yoga ook goed bij stress(preventie). 

Respecteren eigen grenzen

In de yogales houden we rekening met de beperkingen die er zijn en zoeken we de grenzen op, die we respecteren. Er zijn veel manieren om houdingen te kunnen uitvoeren. Het gaat om de mogelijkheden van jóuw lichaam op dít moment. Soms zijn daar hulpmiddelen voor nodig. We vinden altijd een manier waarop jij op een voor jou goede manier met Yoga aan de slag kunt gaan. Gezond en goed bewegen, dat is wat yoga je kan bieden.

De clinics starten om 11.00 uur, 13.00 uur, 14.00 uur of 15.00 uur en duren een klein uur. De clinic van 11.00 uur is online.

Aanmelden voor een van de clinics kan hier.

Tafeltennis

Bettine Vriesekoop verzorgt op zaterdag een aantal tafeltennis workshops voor mensen die leven met de ziekte van Parkinson.

De workshops starten om 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur.

Aanmelden voor een van de workshops kan hier.

Mindfulness

Herkent u dat u onder stress minder goed kunt bewegen, mogelijk meer trilt of slechter uit uw woorden komt?  Veel mensen met Parkinson ervaren meer klachten bij stress. Uit onderzoek blijkt ook dat parkinsonklachten in stressvolle situaties verergeren. Stress komt net als angst en depressie vaak voor bij de ziekte van Parkinson.

Mindfulness is een vaardigheid die u kan helpen om beter met stress om te gaan. Het is een manier om bewust in het moment aanwezig te zijn. Je richt de aandacht op het hier-en-nu. In de training mindfulness kunt u  leren om met een niet-oordelende vriendelijke blik naar uzelf en de situatie te kijken. Uit onderzoek blijkt dat een training mindfulness kan helpen om stress, depressie en angst te verminderen.

In deze korte workshop zullen we samen ervaren wat mindfulness is en hoe u mindfulness kunt gebruiken om stress te verminderen. Iedereen kan meedoen. Mantelzorgers, zorgverleners en andere geïnteresseerden zijn ook van harte welkom. In de workshop gaan we ook kort in op de wetenschappelijke achtergrond van stress en mindfulness bij Parkinson. Deze workshop zal worden gegeven door Suzan Onstenk-Peeters (mindfulnesstrainer en logopedist, aangesloten bij ParkinsonNet) en Franziska Goltz (onderzoeker aan het Radboudumc).

De workshops starten om 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur.

Aanmelden voor een van de workshops kan hier.