Waar komt de naam Nijmegen vandaan?
Om de oorsprong van de stad te begrijpen, moeten we terugkijken naar de Romeinse periode. Toen de Romeinen zich hier vestigde, gaven ze de stad de naam Noviomagus. Het eerste deel stamt af van het Latijnse 'novus', betekenend 'nieuw'. 'Magus', vermoedelijk van Keltische afkomst, staat voor 'markt'. Samen vormen ze 'nieuwe markt'.
Toen Marcus Ulpius Traianus keizer werd, kreeg de stad de naam Ulpia Noviomagus Batavorum. Deze plaats ontving haar Romeinse stadsrechten in 98 na Christus. Later, in 1230, werden de middeleeuwse stadsrechten verleend.
Na de val van het Romeinse Rijk, ongeveer driehonderd jaar later, kwam de stad onder invloed van Karel de Grote. Deze Frankische heerser besloot één van zijn paleizen te bouwen in wat nu het Valkhofpark is.
Door de eeuwen heen kende de naam verschillende schrijfwijzen: Novimagus, Novomagus, Neomagus, Noviomagi. Tijdens Karel de Grote's tijd werd het Numaga, later veranderde dit in Nieumeghen of Nimmegen. In het Duits is het Nimwegen, een naam die ook oude Nijmegenaren nog gebruiken.
Historische tijdlijn van Nijmegen
De oudste stad van Nederland heeft veel verhalen te vertellen. Duik in de geschiedenis van de Grieken en Romeinen of kom meer te weten over belangrijke Nijmeegse keizers. Weet je bijvoorbeeld ook al hoe Nijmegen de pest overleefde? En wat de verwoestingen van de Tweede Wereld voor een impact hadden? Je leest het allemaal in onze historische tijdlijn.
Lees meer