Thomas van Luyn
Hij is componist, schrijver, komiek, acteur én presentator. En vanaf nu ook historicus. Thomas van Luyn dook - met hulp van de Stevenskerk en het Gebroeders van Lymborch Huis - in het verhaal van de Beeldenstorm van 1566. Zijn conclusie: het is tijd voor een Nationale Excuses voor deze vernieling en plundering van alles wat katholiek was. En wel op vrijdag 27 oktober om 20.00 uur in de Stevenskerk. Wil je daar bij zijn? Meld je dan hier aan!
Over de Stevenskerk
Ze zijn onmisbaar voor het silhouet van Nijmegen: de Stevenskerk en haar toren. Het gebouw heeft het zwaar gehad sinds de eerste ‘oplevering’ in 1272. Brand, oorlog, de Beeldenstorm. Maar elke keer krabbelde de kerk weer op, zelfs na de hevige bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het maakt de Stevenskerk een bijzonder bouwwerk met talloze verhalen in zich. Waar je terecht kan voor zowel een rondleiding als bezinning, een tentoonstelling en een concert.
Lees meerGebroeders van Lymborch Huis
Aan de Burchtstraat in Nijmegen werkten rond 1400 Herman, Paul en Johan van Lymborch. De drie gebroeders zijn de grondleggers van de Nederlandse schilderkunst en staan aan de wieg van de Gouden Eeuw van Gelre. Ze maakten een bliksemcarrière aan het Franse hof en werden rijkelijk beloond. Ze waren hun tijd ver vooruit. Hun realistische afbeeldingen van kastelen, edelen en boeren bepalen nog steeds ons beeld van de middeleeuwen. De afbeeldingen van de Gebroeders van Lymborch zijn wereldberoemd, maar hun naam bleef lang verborgen. Als herinnering aan deze grote meesters zijn de 14e eeuwse kelders van hun vroegere familieatelier nu weer te bezoeken.
Lees meerOngekend
Ongekend vertelt de verhalen die we nog niet kenden. Omdat ze verzwegen zijn, omdat ze de geschiedenisboeken niet haalden, omdat ze niet in de historische canon pasten of omdat we ze niet (ge)zien (hebben). Soms zijn het prachtige voetnoten bij een grote geschiedenis. Soms zijn het juist deze ongekende verhalen die de loop van de geschiedenis bepaald hebben.
Lees meer