Opening Eurogames een feest van gelijkheid
Op woensdag 27 juli ligt de Waalkade er feestelijk bij. Hoewel de Vierdaagsefeesten achter ons liggen, bruist Nijmegen weer volop. Vier dagen lang is de stad de meest roze en inclusieve stad van Nederland, van Europa en waarschijnlijk zelfs van de hele wereld. Als gastheer van de XXe EuroGames laat Nijmegen opnieuw zien dat de oudste stad van Nederland beschikt over een jonge ziel die zorgt voor een prima sfeer van tolerantie, veiligheid en de vrijheid om te zijn wie je bent. Vier dagen, tweeduizend sporters, zeventien sporttoernooien en een uitgebreid programma daaromheen.
Maar eerst de opening. Hoewel het festivalterrein al om 17.00 uur open gaat, duurt het lang voordat de eerste bezoekers zich aandienen. Als rond 18.00 uur de Nijmeegse dragqueens van Haus of Thomtom het veld betreden hebben ze alle tijd om met elke bezoeker in gesprek en op de foto te gaan. Rond 19.00 uur, bij de officiële start, begint het veld dan toch een beetje gevuld te raken met sporters en supporters die een afwisselend programma krijgen voorgeschoteld.
Serieus en speels
Haus of Thomtom zet de sfeer meteen lekker neer met hun prachtige act op geheide meezingers. ABBA en YMCA zijn duidelijk favoriet. Ellen ten Damme weet een fraaie vaudeville-show neer te zetten met prachtige covers van Franse en Duitstalige chansons en krijgt het publiek helemaal mee als ‘zuchtmeisjes m/v/x’ bij de hit van Serge Gainsbourg en Jane Birkin, Je t’aime, moi non plus.
Er zijn natuurlijk ook serieuze momenten: de speeches van burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van EuroGames Nijmegen Henk Beerten, gedeputeerde van de provincie Jan Markink en de voorzitters van de European Gay and Lesbian Sportsfederation (EGLSF) Sarah Townsend en Hugh Torrence (in kilt), waarna zij het officiële deel speels afsluiten met een druk op de knop waardoor een enorme wolk papieren slingers feestelijk neerdaalt op het publiek.
Ook serieus zijn de spoken-word toespraak van de Jamaicaanse vluchteling Ishwana waarin hij vertelt over zijn strijd voor acceptatie en de muzikale omlijsting door sopraan Deirdre Angenent bij een film van het Zero Flags Project. Hoewel Angenent samen met Merijn van Haren (Navarone) laat horen dat zij meer dan opera in haar mars heeft bij hun uitvoering van Barcelona van Queen. Virtuoos zijn de moves van breakdancer Shinshan, indrukwekkend de vlaggenparade en het programma wordt deskundig aan elkaar gepraat door presentator Neeltje.
De hoofdact wordt verzorgd door de Nederlandse band Son Mieux die met hun toepasselijke hit Multicolor en hun fraaie show een dansbaar concert neerzetten. Afsluiter van de avond is DJ St. Paul.
Sportief en educatief
Hiermee is een memorabel startsein gegeven voor het meer serieuze werk: de sporten. Waarbij het niet gaat om te winnen: meedoen is belangrijker. Vier dagen lang kunnen sporters uit de ruim veertig deelnemende landen met elkaar ervaren en laten zien dat sport niet gaat om gender of geaardheid. Helaas is hier in Nederland ook nog wel een slag te slaan omdat niet elke sportclub zich even tolerant opstelt. Hopelijk laat dit evenement en de diverse films, workshops en voorstellingen daaromheen zien hoe het ook kan. Niet alleen aan Nijmegen maar ook aan de rest van de wereld. Zodat volgend jaar als Bern in Zwitserland de roze sporthoofdstad is het aantal vlaggen van Project Zero Flags daadwerkelijk richting 0 gaat.
Kijk op de website van EuroGames voor het complete programma. En wie weet zien we jullie terug bij een van de sportieve evenementen of de afsluitende ceremonie op zaterdag 30 juli!
Fotografie: Willem Melssen en Heyta Melssen