Het Nijmeegs Studentenorkest Collegium Musicum Carolinum (CMC)
Het Nijmeegs Studentenorkest Collegium Musicum Carolinum (CMC) is hét studentensymfonieorkest van Nijmegen. De wekelijkse repetitie is de hoeksteen van de vereniging, waar gerepeteerd wordt aan de halfjaarlijkse concerten. “Met rond de vijftig leden is het orkest geen vereniging waar je je ongezien doorheen kan manoeuvreren. Dit zorgt voor een hechte sfeer waar je al snelle alle leden snel kan leren kennen en je plekje kan vinden,” vertelt bestuurslid Pieter Beutler.
Hard werken en heerlijk ontspannen
De wekelijkse repetitie in wijkcentrum Burghardt in Bottendaal is de hoeksteen van de Vereeniging. “Daar wordt onder leiding van onze dirigent Pim hard gewerkt aan de gespeelde werken, wat traditioneel wordt afgesloten met een naborrel in café de Kluizenaar – of ‘de Kluis’ zoals wij dat liefkozend noemen,” vertelt Pieter Tijdens de halfjaarlijkse concerten van CMC worden werken gespeeld van Brahms tot Beethoven en van Stravinsky tot Mahler in Concertgebouw de Vereeniging. Naast dit alles is er genoeg ruimte voor gezelligheid, met de wekelijkse naborrels, het halfjaarlijkse repetitieweekend midden op de Veluwe en een zomertournee door Europa.
Van Notenkraker naar Ross & Wine
“Ieder halfjaar geven we onze concerten door heel Nederland, maar we gaan ook op tournee naar het buitenland,” vertelt Pieter. Zo speelde de vereniging in december de integrale Notenkraker van Tchaikovsky in een bomvol Concertgebouw de Vereeniging en gingen ze afgelopen zomer op tournee langs Antwerpen, Bratislava en Budapest. “Tegelijkertijd is er genoeg gezelligheid te vinden in het orkest en de activiteiten die we ondernemen. Dat varieert van waterskiën tot pogingen om Bob Ross' schilderinstructies volgen tijdens een middagje 'Ross & Wine'.”
“We bestaan sinds 1937 en zijn daarmee de oudste culturele studentenvereniging van Nijmegen. Onze vereniging bestaat dus een ruime 85 jaar, wat vorig jaar gevierd is met een mooi lustrum. Zo speelden we een filmmuziekprogramma met de Vuurvogel suite van Stravinsky en de fantastische muziek van Jurassic Park en Star Wars, gecomponeerd door John Williams. Daarbij kwam ook nog het supergezellige lustrumgala,” vertelt Pieter. Het lustrum werd afgesloten met een uitvoering van het integrale Notenkraker ballet van Tchaikovsky in Concertgebouw de Vereeniging.
Voor jong en oud
Wat het Nijmeegs Studentenorkest uniek maakt is de gemoedelijkheid en schaal van het orkest, zegt Pieter. “Het fijne van Nijmegen is dat het allemaal wat toegankelijker en minder hiërarchisch is, dat zorgt voor een openere sfeer.” Wat Pieter en zijn orkestleden immers het belangrijkste vinden aan het zijn van een muziekvereniging is het verenigen van gezelligheid en muziek, om dat vervolgens te brengen naar een breed publiek.
“Naast onze 'reguliere' concerten brengen we muziek ook naar groepen die minder vanzelfsprekend in aanraking komen met klassieke muziek. Zo zijn er afgelopen jaren veel kinderconcerten gegeven, waar in samenwerking met acteurs een klassiek werk tot leven wordt gebracht op het podium. Hiermee kwamen honderden basisschoolkinderen van Nijmegen voor het eerst in aanraking met klassieke muziek.”
Eén voor allen…
Wat is de rol van Pieter en de andere bestuursleden bij CMC? “Als bestuur zorgen we voor het algemeen functioneren van de vereniging. Dit gaat van fondsen aanvragen en alle instrumenten naar de juiste plek brengen tot audities regelen of voor volle zalen zorgen bij onze concerten met onze PR. Voor onze leden willen we er vooral voor zorgen dat iedereen zich thuis kan voelen in het orkest zodat we ons kunnen richten op wat echt belangrijk is: gezellig samen muziek maken.”
Voor muzikale studenten is het Nijmeegs Studentenorkest een mooie kans om zowel vrienden voor het leven te maken als op een hoog niveau mee te doen aan gave projecten. “De band die ontstaat tussen een groep die intensief samen muziek maakt is denk ik nergens te evenaren. Dat gevoel van een prachtig werk gezamenlijk tot leven brengen is tijdloos, en ik denk dat ook daarom dit orkest al 85 jaar kan blijven bestaan.”
Jouw vereniging in de spotlight? Vul dan deze vragenlijst in!