9x Stadsdichters van Nijmegen

Stadsdichters, sinds 2005 wijst het College van Burgemeester en Wethouders om de twee jaar een nieuwe Stadsdichter aan. Met als opdracht: gedichten schrijven over wat er speelt in de stad en de poëzie dichter bij te mensen te brengen. De Nijmeegse Poëzieweek vindt dit jaar plaats van 27 januari tot en met 2 februari 2022. Dat bracht ons op het idee om alle Stadsdichters van Nijmegen door de jaren heen voor je uit te lichten. 

1. Merijn Hilte

Het begon allemaal op Koninginnenacht 2005. Merijn Hilte, de eerste Stadsdichter van Nijmegen tot en met 2006. Tijdens de verkiezing in Doornroosje versloeg hij Guido Hogenbirk en de als derde geëindigde Marjolein Pieks.

Zijn Goffert gedicht, die eraan herinnert dat tussen 1935 en 1938 het Goffertpark als werkverschaffing met de hand is aangeleged, lees je hieronder:

De Goffert

De Goffert, handgegraven

door mannen met spades

van bloed, gras en aarde

5. Marijke Hanegraaf

Marijke Hanegraaf, Stadsdichter van Nijmegen in de periode 2013 en 2014, woont sinds 1997 in Nijmegen. Marijke begon met een gedicht over de Waalkade en schreef gedichten voor de Poëzieweken, een jubilieumwandeling van het IVN Nijmegen in de Stadswaard, bij de opening van de nieuwe stadsbrug De Oversteek, voor de mannen die de eikenprocessierups bestrijden en ga zo maar door. Haar gedichten lees je hier.

 

6. Frouke Arns

In 2015 en 2016 was Frouke Arns Stadsdichter van Nijmegen. Net als haar voorgangers Marijke Hanegraaf, Dennis Gaens, Jaap Robben, Victor Vroomkoning en Merijn Hilte heeft zij zich ingezet om de poëzie op allerlei manieren dichter bij de Nijmegenaren te brengen. De gebundelde oogst van deze twee jaar, 22 gedichten met een korte toelichting bij elk gedicht, verscheen in oktober 2017 bij Uitgeverij Marmer onder de titel Eigen terrein.

7. Amal Karam

Amal Karam was de zevende Stadsdichter van Nijmegen (2017 en 2018). Amal dichtte ooit Arabisch, maar heeft zich gewaagd aan het ‘nuilen’. Ze groeide op in Beirout, Libanon. Na haar studie Engelse literatuur in Syrië werkte ze als journalis, was ze politiek actief en schreef ze gedichten en verhalen. In 1996 kwam Amal als vluchteling naar Nederland:

A...ziel...zoeker aan de Waal

Ik heb geen asiel gezocht

Maar ben alleen aan de Waal aangewaaid

Door een koude giftige wind

Door een grens

Tussen goed en kwaad

Klein en groot

Arm en rijk

Dom en dom.

8. Wout Waanders

Wout Waanders: Nijmeegse stadsdichter in 2019 en 2020, schrijft gedichten en verhalen. Zijn debuutbundel Parkplan (De Harmonie, 2020) won de C. Buddingh-prijs en werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs. Zijn afscheid als stadsdichter lezen? Klik hier.

9. Heidi Koren

De huidige Stadsdichter van Nijmegen: Heidi Koren. Heidi nam in 2021 het stokje over van voormalig stadsdichter Wout Waanders. Ook komend jaar zal zij de stadsdichter van Nijmegen zijn. Haar motto: ''We hoeven niet allemaal kunstenaar te worden, maar kunnen wel leren van de kunsten.'' Heidi heeft de Schrijversvakschool in Amsterdam afgerond, blogt, twee dichtbundels geschreven en een roman gepubliceerd. Toen Heidi in 1995 naar Nijmegen kwam om te studeren, wist ze gelijk 'Hier kan ik blijven'. Ze hoopt als Stadsdichter alle lagen van de bevolking te kunnen bereiken: oud en jong, volks en gestudeerd. Een van de thema’s waarop ze zich focust is hoe Nijmegen zich herstellen na de coronacrisis.

Kijk voor het hele programma van de Nijmeegse Poëzieweek 2022 op: www.nijmeegsepoezieweek.nl

Dit vind je misschien ook leuk...