7x bijzondere historische plekken in Nijmegen

De oudste stad van Nederland zit natuurlijk vol met verhalen. We hebben de meest bijzondere, historische plekken in Nijmegen voor je op een rijtje gezet. Ook op deze plekken ervaar je de geschiedenis nog altijd!

1. Latijnse School uit 1544

Het oudste schoolgebouw in Nijmegen is de Latijnse school, gevestigd aan het Sint-Stevenskerkhof nummer 2 tegenover de Stevenskerk. Het werd in de jaren 1544-1545 gebouwd door Herman van Herengrave, ook verantwoordelijk voor het historisch gedeelte van het stadhuis. In de Latijnse school werd niet alleen onderwijs gegeven, er werd ook flink gefeest. De gilden hielden er hun vergaderingen en er waren wilde feesten en braspartijen, onder andere gegeven door het stadsbestuur. In 1842 werd de Latijnse school omgezet in een gymnasium, het Stedelijk Gymnasium Nijmegen. Vervolgens zijn er verschillende instellingen gevestigd geweest. Het gebouw werd in 1965 gerestaureerd. Sindsdien is er een stedenbouwkundig adviesbureau gevestigd.

2. Verloren toren 

Bij opgravingen in 2011 op Plein 1944 kwam de fundering van een ‘verloren toren’ en een stuk stadsmuur tevoorschijn. Het zijn de restanten van een tot dan toe onbekende dubbele ommuring die de stad tussen 1400 en 1425 heeft gehad. De toren is destijds voorzichtig uitgegraven en opgeslagen. De fundering is nu weer te zien in de fietsenkelder onder Plein 1944.

3. Romeinse muur

Nijmegen als vestingstad werd er extra goed beveiligd door Romeinse stadsmuren. Op een aantal plekken kan je de Romeinse muren nog bewonderen, zoals bij de Waalkade: de parkeergarage onder Holland Casino. Een vondst uit de jaren '80 tijdens opgravingen. De Romeinen hadden een legerkamp bij de Waal opgezet en daarbij een handelspost gebouwd. Om die handelspost te versterken bouwden ze deze muur in de 2e eeuw. 

4. Valkhofbunker

In het Valkhofkwartier vind je, behalve eeuwenoude restanten van verschillende burchten die er hebben gestaan, ook een overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog. De Valkhofbunker is de enige bunker die nog is overgebleven dat de Duitse bezetter in 1943 op de Nijmeegse Valkhofheuvel bouwde om de Waalbrug te verdedigen tegen de geallieerden. Vanuit de bunker kan er uitgekeken worden op de Ooij en de Waalbrug. 

5. Besiendershuis

Het Besiendershuis, één van de oudste huizen in Nijmegen aan de Steenstraat is gebouwd omstreeks 1525 en is zo genoemd naar de besiender (oftewel opzichter) die tot taak had het innen van de tolgelden, die passerende schepen op de Waal moesten betalen. Een belangrijke functie, want de Waal was cruciaal voor de welvaart van de stad. Vandaag de dag is het Besiendershuis een werk- woon- en ontmoetingsplek voor wetenschappers, kunstenaars, schrijvers, film- en theatermakers. Het huis geeft inspiratie en maakt ruimte om verder te denken, te spiegelen aan de tijd en de identiteit van de stad Nijmegen.

6. Landhoofd

Aan de oever van de Waal, flankeren twee torens de plaats waar de spoorbrug aan land komt. Dit karakteristieke gebouw overziet al het water-, spoor-, fiets-, en wandelverkeer ter plaatse. Maar wat maakt het zo bijzonder en historisch? Het ooit als verdedigingswerk gebouwde bastion kent een geschiedenis als brugpijler, brugwachterswoning, luchtafweergeschut, noodwoning, fotostudio en schildersatelier. Een historie die begon in 1879, na de ingebruikname van de spoorbrug. Sinds 2014 is in de oostelijke toren een muziekoefenruimte ondergebracht en sinds eind 2019 geeft de gebruiker geïnteresseerden regelmatig de gelegenheid het gebouw van binnen te bekijken. Het is mogelijk dit karakteristieke gebouw te bezichtigen.

7. Loden Lady

Lopend door de Burchtstraat heb je misschien de glimmende plaat wel eens zien liggen. Een afbeelding van een skelet, op ware grootte, vlak voor het pand van C&A. In mei 2001 werd op deze plek tijdens werkzaamheden aan het riool een loden grafkist gevonden met daarin restanten van een dame uit de laat-Romeinse tijd. Het was een bijzondere vondst omdat in die tijd maar weinig mensen op die manier begraven werden. In de kist lagen enkele grafgiften die er op duiden dat het hier om een welgestelde dame gaat. Om de plek waar zij werd gevonden te markeren werd door ontwerpbureau LaSalle uit Ede, in opdracht van de gemeente Nijmegen, dit kunstwerk gemaakt met als titel ‘Loden Lady’. Nadat ze zorgvuldig is onderzocht en geprepareerd, heeft de Loden Lady een nieuwe rustplaats gekregen op 200 meter afstand van haar laatste. Zij ligt op de eerste verdieping van Museum het Valkhof, met uitzicht op de Burchtstraat. 

Dit vind je misschien ook leuk...