Tickets voor filmfestival InScience zijn nu te koop
Van 16 t/m 19 maart vertoont filmfestival InScience 55 van de meest indrukwekkende wetenschapsfilms die er op dit moment zijn. Het thema van de achtste editie is het experiment. Dertien films worden voor het eerst in Nederland vertoond, waaronder de nieuwste film van Werner Herzog.
In het festivalprogramma van InScience worden actuele uitdagingen levensgroot belicht, van klimaatcrisis tot viruspandemie en van trauma tot transfobie. Het zijn films waar ook oplossingen in worden onderzocht, zoals rewilding, neurotechnologie, massavaccins en grensverleggende medische wetenschap. Films die vragen stellen. Films die verwondering vieren.
Zo vertoont InScience Luminous, een intiem portret van een astronoom aan een kleine Amerikaanse universiteit die een grensverleggende ontdekking doet. Zelden werd een wetenschappelijk experiment zo menselijk opgediend als in deze film. In Theatre of Thought duikt Werner Herzog op zijn bekende excentrieke manier diep in de wereld van de moderne neurotechnologie, op zoek naar de filosofische, ethische en maatschappelijke gevolgen van wetenschappelijke vooruitgang. De uitdagende film De Humani Corporis Fabrica opent het menselijk lichaam op het witte doek met microcamera’s die op plaatsen in ons lijf komen die voorheen niet vastgelegd konden worden. Het programma Awesome Algae duikt in twee korte films diep in de bijzondere wereld van algen en hun invloed op onze planeet en onze toekomst.
Ook vertoont InScience enkele filmklassiekers binnen het themaprogramma experiment, zoals The Fly, Rise of the Planet of the Apes en, een feest voor jong en oud, Back to the Future.
Verdiepende talks
Elke filmvertoning wordt een unieke beleving door de talks waarin filmmakers, topwetenschappers en toonaangevende denkers de films verder uitdiepen: in lezingen of discussies, workshops, performances en rollenspellen. De Big Ideas-lezing wordt dit jaar verzorgd door cyborgkunstenaar Neil Harbisson - bekend als de man met de antenne in zijn schedel die daarmee kleuren kan horen. Als levend experiment verbreedt hij op 17 maart ons begrip van wat een mens is en kan worden.
Verschillende locaties
InScience is dit jaar niet alleen in LUX te beleven. Er zijn ook unieke filmvertoningen op speciale locaties. Het festival wordt geopend in de Vereeniging, met een bijzonder programma rondom experimentele film en een live gespeelde soundtrack. In POST wordt Geographies of Solitude vertoond, met aansluitend een workshop film ontwikkelen in organisch materiaal. In natuurhistorisch museum de Bastei wordt Pleistocene Park vertoond, in samenwerking met literair festival Wintertuin. Na de vertoning vindt tussen de kolossale mammoettanden een gesprek over rewilding plaats met een performance van een schrijver, rond het thema solastalgie - het gevoel van het verlies van een thuis. In Triavium Schaatsbaan nodigen we bezoekers uit om Into the Ice te komen zien, met een Talk door een poolonderzoeker van de Radboud Universiteit. Warme chocomel inbegrepen.
Ga het experiment aan
Ook kunnen bezoekers op allerlei manieren zelf het experiment aangaan. Zo wordt in samenwerking met Radboudumc en de Stevensloop wetenschappelijke data verzameld voor een bijzonder experiment, en nodigen we onze bezoekers uit om in de Mariënburgbibliotheek deel te nemen aan onderzoeken waarbij wetenschapsverbeelding centraal staat. Voor de jongere bezoekers is er een speciaal juniorprogramma, met filmvertoningen en een experimentenwandeling door de Nijmeegse binnenstad.
Over InScience
Met een jaarlijkse competitie van de beste, mooiste en meest urgente films over en geïnspireerd door wetenschap, opent het festival deze bijzondere wereld voor een breed publiek. In het randprogramma, met talks, performances, masterclasses en kunst, ontmoeten bezoekers, filmmakers, wetenschappers en creatieve geesten elkaar om de nieuwste inzichten te delen die de wereld van morgen vormgeven. Zo stimuleert InScience de dialoog tussen wetenschap, kunst en samenleving, door een podium te bieden aan kritische perspectieven en open reflectie.