Steun voor 20 culturele initiatieven
De gemeente Nijmegen ondersteunt in 2023 20 spannende en veelzijdige projecten en programma’s. Het gaat om artistieke kunstinitiatieven, educatieve en participatieve initiatieven. Zoals de Piano Biënnale, het Rainbow Collective Festival en het project ‘Waalhalla, daar zit muziek in’.
De aanvragen voor de regeling Eenjarige Culturele Projecten zijn beoordeeld door de externe adviescommissie Groei. en staan in het adviesrapport Meer Smaak. In totaal waren er 23 aanvragen. Opvallend is dat er dit jaar drie aanvragen gericht zijn op nieuwkomers of Nijmegenaren met een migratieachtergrond. In vergelijking met andere jaren is er minder subsidie voor theater aangevraagd. De 20 projecten en programma’s die steun krijgen gaan over architectuur, film, fotografie, muziek, muziektheater, theater en poëzie. Het subsidiebedrag is maximaal 20.000 euro.
Piano Biënnale
Eén van de initiatieven die een subsidie ontvangt is de Piano Biënnale. De Piano Biënnale is een meerdaags pianofestival van nationale allure. Het festival is geworteld in Gelderland en biedt een podium aan nationale– en internationale topsolisten en gezelschappen. Het vindt plaats in Nijmegen en Arnhem van 19 tot en met 23 april 2023.
Het is een initiatief van Keys to Music Foundation en pianiste Daria van den Bercken, in coproductie met Musis Sacrum in Arnhem en Concertgebouw de Vereeniging in Nijmegen. Met genre-overstijgende samenwerkingen tussen dans, storytelling en theater wil de organisatie een breed en divers publiek bereiken. In de aanloop naar het festival zijn er verschillende activiteiten, zoals muziekeducatie op scholen, educatieve workshops voor families, samenwerking met de Radboud Universiteit, talentontwikkelingstrajecten en activiteiten voor twintigers en dertigers.
Rainbow Collective Festival
Ook Stichting Rainbow Collective ontvangt subsidie voor het Rainbow Collective Festival van 26 tot en met 28 mei 2023. De stichting werkt op het snijvlak van cultuur en maatschappelijk engagement en organiseert projecten die LHBTIQA+ gerelateerd zijn maar een breder publiek trekken: ze worden georganiseerd met en voor een publiek dat zowel LHBTIQA+ als hetero en cisgender is.
Tijdens het festival wordt aan de hand van verschillende cultuuruitingen onderzocht wat de stand van zaken van de LHBTIQA+-emancipatie is. Kunstenaars en bezoekers kijken hoe we verder moeten, kunnen, zullen en mogen gaan in Nederland.
Waalhalla, daar zit muziek in
Daarnaast zijn er initiatieven specifiek gericht op jongeren. Zo organiseert Waalhalla het project ‘Waalhalla, daar zit muziek in’. Waalhalla is begonnen als skatepark en groeit met haar (nachtelijke) activiteiten door naar een cultureel centrum. Onderdeel daarvan is het opzetten en experimenteren met een vast cultureel en muzikaal programma. Dit doet Waalhalla in samenwerking met andere organisaties in Nijmegen en Arnhem.
De activiteiten omvatten livemuziek in het skatepark tijdens urban sport wedstrijden, podiumkunsten op avonden en zondagmiddagen, open dj-avonden en het opzetten van educatieve muzikale activiteiten. Hiermee wil Waalhalla haar waarde voor de stad en voor NYMA vergroten en mogelijkheden creëren voor scholen en individuele jongeren om actief en educatief met cultuur aan de slag te gaan.