Stedelijke vernieuwing: hoe kan iedereen daarvan profiteren?

Wanneer hippe cafés, dure appartementen en rijke nieuwkomers naar armere buurten verhuizen, worden bewoners met lagere inkomens vaak verdrongen. Dit proces staat bekend als gentrificatie. Hoe vindt gentrificatie plaats? Wat maakt het zo problematisch? En hoe kunnen we buurten en steden opwaarderen zonder de oorspronkelijke bewoners uit te sluiten? Kom en leer van politiek filosoof Ronald Sundstrom, socioloog Arnoud Lagendijk en adviseur stadsontwikkeling Minouche Besters over het ontwikkelen van de stad op een eerlijke manier.

Gentrificatie

Gentrificatie treedt op wanneer buurten met een lage waarde worden opgewaardeerd, en be-woners met lagere inkomens worden verdrongen. Naarmate de prijzen van huizen en voor-zieningen stijgen, komen er rijkere bewoners wonen en wordt alles langzaam maar zeker duurder. De al oververhitte woningmarkt gooit dan olie op het vuur, waardoor een woning vinden vrijwel onmogelijk wordt. Wijken en steden worden zo onbetaalbaar voor lagere inko-mens en scheiden fysiek de leefwerelden van verschillende sociale klassen. Kunnen we woningen, buurten en steden eerlijk ontwerpen en zo de schade van gentrificatie en segregatie minimaliseren? En zo ja, wie is daarvoor verantwoordelijk?

Ruimtelijke rechtvaardigheid

Het opwaarderen van steden kan dus leiden tot sociale ongelijkheid. Toch kan het aantrekkelijker en leefbaarder maken van een wijk ook belangrijke voordelen bieden. De wijk kan erdoor opleven, leefbaarder worden en werkgelegenheid bieden. Het gebeurt daarna vaak dat de vernieuwde stedelijke gebieden een eigen, nieuwe identiteit ontwikkelen, en daarmee de stad verrijken. Simpelweg zeggen dat gentrificatie daarom slecht is, kan dus niet. Dat maakt het een uitdagende kwestie voor beleidsmakers en filosofen. Hoe kunnen we profiteren van stedelijke vernieuwing zonder gentrificatie in de hand te werken en mensen met lagere inkomens weg te duwen? Welk stedelijk beleid kan ongewenste markteffecten voorkomen? En welke mate van scheiding is acceptabel, aangezien mensen ook graag samenwonen met gelijkgestemde buren?

Politiek filosoof Ronald Sundstrom vertelt over de voor- en nadelen van gentrificatie en segregatie. Sociaal geograaf Arnoud Lagendijk en adviseur stadsontwikkeling Minouche Besters (STIPO)sluiten aan in het gesprek en vertellen over stedelijke vernieuwing en gentrificatie in Nederland en Europa, en hoe we uitsluiting van burgers door stadsontwikkeling kunnen tegengaan.

Over de sprekers

Ronald Sundstrom is politiek filosoof aan de Universiteit van San Francisco. Zijn laatste boek is Just Shelter, waarin hij de kern van de onrechtvaardigheden van de hedendaagse Amerikaanse huisvestingscrisis onderzoekt, inclusief een kritisch onderzoek naar gentrificatie, segregatie en de bijbehorende schade en voordelen.

Arnoud Lagendijk is sociaal geograaf aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar regionale ontwikkeling en de processen van regionale vorming in Europa. Hij bestudeert ook de verspreiding van alternatieve sociaaleconomische praktijken en beleidsconcepten wereldwijd en heeft processen van gentrificatie in Arnhem en Wenen bestudeerd.

Minouche Besters is adviseur stadsontwikkeling en partner bij STIPO. Ze richt zich op inclusieve steden, het opwaarderen van buurten, mengstrategie en gevaren zoals gentrificatie. Ze schreef mee aan het boek Our City - countering exclusion in public space.

  • Datum: donderdag 31 oktober
  • Tijd: 20:00 – 21:30 uur
  • Locatie: NYMA Makersplaats, Nijmegen
  • Tickets: €7,50,- | studenten en sponsoren gratis
  • Aanmelden sponsoren via info@architectuurcentrumnijmegen.nl
  • LET OP: De voertaal van dit programma is Engels
Meer weten over het Architectuurcentrum? Bezoek de website: www.architectuurcentrumnijmegen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...