Opening Concertzomer 2024 in de Stevenskerk

Op dinsdag 25 juni opent organist Berry van Berkum samen met Toonkunstkoor Nijmegen/Wageningen onder leiding van Hans de Wilde het concertseizoen van de Nijmeegse Orgelkring met een groots concert in de Stevenskerk.

Notre Dame de Paris in Nijmegen

Verbeeld je de kathedraal van Parijs en de prachtige orgel- en koormuziek die organist titularis Louis Vierne daar gecomponeerd heeft! Dat is de sfeer waarin Berry van Berkum je deze avond brengt met ‘Cathédrales’ uit Pièces de Fantaisie. Samen met het koor klinken de eerste twee delen van Messe Solenelle. Daarna wisselen orgel en koor elkaar af met delen uit de Pièces de Fantaisie en de mis. Het concert eindigt met een grootse verklanking van kerkklokken in ‘Les cloches de Hinckley.’ Het carillon van deze kerktoren inspireerde Vierne tot het schrijven van dit prachtige deel uit de Pièce de Fantaisie.

Concertzomer 2024 Nijmeegse Orgelkring

Deze concertzomer blijkt dat de Franse negentiende- en twintigste eeuwse orgelmuziek vele organisten inspireert. Het seizoen start met een rits van concerten met enkel Franse muziek uit deze periode. Als luisteraar kun je je voor even wanen in beroemde Franse kerken en kathedralen waar ooit componisten als Louis Vierne, Maurice Duruflé en Jehan Alain zich door de klank van het Cavaillé-Coll orgel en de immense ruimte lieten inspireren.

Verder staan bij twee concerten het orgelrepertoire van Bach in het middelpunt. In nog twee concerten laten de musici zich inspireren door de klanken van het Königorgel, dat ze ‘Koninklijke’ kwaliteiten toedichten en een ode waard vinden. Overigens betreden musici ook andere paden met kerkorgelmuziek: aan het eind van het seizoen staan een jazz- en filmimprovisatieconcert op het programma. 

25 juni is het eerste concert van de Concertzomer in de Stevenskerk die van eind juni tot midden september loopt. De concerten beginnen om 20.15 uur in de Stevenskerk. Kaarten kunt u voor € 15,- online bestellen via deze website

Dit vind je misschien ook leuk...