Nieuwe editie van 'Nimma aan zee' in arthouse LUX
Wat hebben kolonialisme en het klimaat met elkaar te maken? Alles, zeggen veel deskundigen. De drang van het Westen om te groeien gaat niet alleen ten koste van het klimaat, maar ook van mensen. Arthouse LUX neemt tijdens de nieuwste editie van het kunst-voor-klimaatprogramma Nimma aan zee: Woekerdrang het witte privilege onder de loep. Ontdek van maandag 25 november t/m zondag 1 december hoe de strijd voor een beter klimaat eigenlijk een strijd voor een rechtvaardige wereld is.
We moeten korter douchen, minder vliegen en geen vlees meer eten. Maar de echte oorzaak van klimaatverandering is veel pijnlijker en wordt niet aangepakt: (neo)kolonialisme. Inheemse volken worden verdreven en uitgebuit voor de winning van grondstoffen. De effecten van klimaatverandering zijn het meest voelbaar voor mensen die zich er het minst tegen kunnen weren, en intensieve landbouw put de bodem uit in gebieden waar grote bedrijven de scepter zwaaien. Deze Europese neokolonialistische systemen houden diepgewortelde ongelijkheid in stand. Een week lang kun je in LUX deelnemen aan programma’s die onderzoeken hoe het klimaat verbonden is aan (neo)kolonialisme.
Theater is emotie
Deze editie van Nimma aan zee leunt zwaar op het podiumprogramma. Met vijf voorstellingen zijn het vooral de theatermakers die als kanaries in de kolenmijn het publiek willen waarschuwen voor de gevaren die onze toekomst bedreigen. “Theatermakers zijn als geen ander in staat maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken. Ze zoeken naar thema’s die hen dicht bij het hart liggen, en daarmee weten ze het publiek te raken. Bij maatschappelijke en politieke thema’s zoals het klimaat komen altijd meningen en emoties kijken. Theater is emotie. Als je alleen iets knaps, moois of virtuoos wil zien, kom dan vooral niet naar een van deze voorstellingen. Maar als je naast iets moois ook geraakt wil worden en hoopt verrast te worden vanuit een andere invalshoek, kom dan vooral naar Nimma aan zee,” aldus Helen de Vries, podiumprogrammeur.
©Anouk Maupu
Programma
Beste Mensen
Op woensdag 27 november kun je de nieuwste voorstelling van Anouk Nuyens (De Zaak Shell) bekijken: Beste Mensen. Een voorstelling over bevlogen klimaattaal, rijke verbeelding en arme politiek, gespeeld door actrice Hannah Hoekstra (winnaar Theo d’Or 2019). Hoe komt het dat optimisme over de toekomst heeft plaatsgemaakt voor wanhoop? En... wat komt er na die wanhoop?
TussenTijd: Het vijfde kwartier
In Het vijfde kwartier zoekt een collectief van lokale theatermakers, van woensdag 27 november t/m vrijdag 29 november, naar een nieuwe vorm van theatermaken met radicale transparantie. Kaarten zijn gratis, maar reserveren is nodig en kan via de website van LUX.
Film & Gesprek – The Pickers
Waar komen de goedkope groenten en het fruit vandaan die we het hele jaar door kopen? The Pickers brengt een harde realiteit aan het licht: aan ons eten hangt de bittere smaak van uitbuiting. Op donderdag 28 november vertoont LUX de documentaire The Pickers, gevolgd door een nagesprek.
Haribo Kimchi
Op vrijdag 29 november kun je al je zintuigen prikkelen bij Haribo Kimchi van Jaha Koo, Theater Utrecht & CAMPO. In een reeks intieme en absurdistische anekdotes vertellen ze over de evolutie van de kimchicultuur, de pijn van onvervalst racisme, de schaamte van opgaan in de menigte en de diepe umamismaak van thuis.
SPAfrica
Laat je op zaterdag 30 november en zondag 1 december overrompelen door de winnaar van de regieprijs van het Nederlands Theater Festival: SPAfrica van Julian Hetzel en Ntando Cele. Het project onderzoekt hoe kapitalisme verbonden is met racisme. Op welke manier spelen immateriële goederen zoals identiteit en culturele achtergrond een rol binnen onze kapitalistische maatschappij? Wat als empathie de bestaande machtsstructuren niet opheft, maar juist bestaande privileges versterkt? “Deze voorstelling zet je op het verkeerde been, hij is ontregelend en laat je tot op het bot voelen hoe racisme werkt. De koloniale verhoudingen zijn nog steeds springlevend. SPAfrica houdt de witte mens een confronterende spiegel voor. Dit voel je tot in je ziel. Tegelijkertijd is de vorm fantastisch en is het acteerwerk weergaloos!” aldus programmamaker Michele Bouwmans.
Ntando Cele is door het Nederlands Theater Festival en de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) genomineerd voor de Theo d’Or voor de meest indrukwekkende acteerprestatie in een dragende rol.