Muzikaal eerbetoon aan de Loden Lady op geschiedenisfestival TOEN

De Loden Lady, Nijmegens bekendste Romeinse inwoner, krijgt een muzikaal eerbetoon van singer-songwriter Anna Baartmans. Tijdens geschiedenisfestival TOEN presenteert Valkhof Museum op 26 oktober ‘Ode aan de Loden Lady’ in de Sint-Nicolaaskapel, als onderdeel van de Duister Nijmegen keldertour.

Stap in het duister 

Anna Baartmans is een Gelderse singer-songwriter en frontvrouw/bassiste van de band Lou’s Ends. Op uitnodiging van het Valkhof Museum maakte ze een eerbetoon aan de Romeinse vrouw, die in haar loden sarcofaag te zien is in het Valkhof Museum. Het verhaal van de Loden Lady is omgeven met mysterie, en recent onderzoek heeft het mysterie alleen maar vergroot. Met een diepgewortelde interesse in geschiedenis en het verleden heeft Anna altijd een fascinatie gehad voor de verhalen die ons omringen. De Loden Lady past daar mooi bij. Baartmans brengt haar ode op 26 oktober tijdens Duister Nijmegen, een avondactiviteit van het TOEN Festival, waarin je de donkere en mysterieuze kant van de stad ontdekt. Verschillende historische locaties, waaronder de Sint-Nicolaaskapel, doven de lichten en worden het decor voor performances die je mee terugnemen in de tijd.  

Het thema van de Duister Nijmegen avond is 'Schijn Bedriegt'. Door de invloed van moderne straatverlichting ziet de stad er compleet anders uit dan vroeger. Op 26 oktober gaan op de deelnemende locaties zoveel mogelijk kunstmatige lichten uit, waardoor je de stad op een geheel nieuwe manier beleeft. 

Ontdek de verhalen van TOEN

Nijmegen kent een rijke geschiedenis, maar in deze stad schuilen ook allerlei valstrikken. TOEN biedt een unieke kans om de verhalen en mythes van Nijmegen te ontdekken. Gedreven door de passie voor onze prachtige stad, deelt TOEN de meest inspirerende verhalen en weetjes van vroeger, zodat jij de ervaringen van de mensen van toen kunt herbeleven. Initiatiefnemer van Festival TOEN is Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.  

Tijdens deze tweede editie van het Nijmeegs Geschiedenis Festival: TOEN is er voor ieder wat wils. Test je kennis over de geschiedenis van Nijmegen tijdens de jaarlijkse pubquiz, ontdek de betekenis achter de Waalpaintings, proef speciaalbiertjes in de Stevenskerk, dwaal rond in het duistere verleden van de stad, kraak de code tijdens een escaperoom met de hele familie of ontdek de historie van het stadscentrum tijdens een wandeling waarin niets is wat het lijkt. Ontdek de verhalen van TOEN van 19 tot en met 27 oktober 2024. 

Ode aan de Loden Lady 

  • Waar: Duister Nijmegen Keldertour, Sint-Nicolaaskapel 
  • Wanneer: zaterdag 26 oktober 
  • Hoe laat: 20:00 - 23:00 uur 
Tickets en informatie: www.toenfestival.nl

Dit vind je misschien ook leuk...