Tentoonstelling Into the Black Hole ter ere van 100 jaar Radboud Universiteit
Zwarte gaten zijn een bijzonder fenomeen in het universum: niet waarneembaar, maar zo krachtig dat alles erin verdwijnt, zelfs het licht. Ze zijn het punt waar de wetenschap eindigt en de verbeelding begint. Into the Black Hole brengt hedendaagse kunst en wetenschap samen om je het mysterie van het zwarte gat te doen ervaren. De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met de Radboud Universiteit en hoogleraar Heino Falcke en markeert het 100- jarig bestaan van de Radboud Universiteit. Een groep van 28 studenten van verschillende faculteiten nam deel in het maakproces.
De presentatie van de eerste afbeelding in 2019 door de Nijmeegse hoogleraar Astrofysica Heino Falcke en het internationale team van Event Horizon Telescope was een wereldwijde sensatie. Er gingen jaren van research aan vooraf. En onze kennis groeit nog elke dag.
Routes naar het onbekende
Into the Black Hole neemt je mee op reis, langs de sterren en dwars door de kosmos, Hoe ontstaan zwarte gaten en wat voor rol spelen ze in ons bestaan? Op sommige vragen kan de wetenschap een antwoord geven. Voor andere schakelen we de ratio uit en gebruiken we onze verbeelding en fantasie om verder te komen. In de tentoonstelling tonen kunstenaars en wetenschappers van verschillende generaties en culturen hoe kennis en begrip van zwarte gaten verschillende vormen aannemen.
Kunstwerken van Annette S. Lee en Erik Odijk laten zien dat het duiden van de kosmos van alle tijden en culturen is. Geïnspireerd door Afrikaanse theorieën over het heelal daagt Black Quantum Futurism de westerse wetenschappelijke blik uit. En in de immersieve en explosieve installatie van Marshmallow Laser Feast ervaar je het zwarte gat zelf van heel dichtbij.
Co-creatie met studenten
Valkhof Museum maakt Into the Black Hole samen met een team van 28 Radboud Universiteit studenten van verschillende faculteiten. De studenten zijn bij het maakproces betrokken als een ‘public-in-residence’ dat meebeslist over de tentoonstelling. Daarnaast hebben zij ook een belangrijke stem gehad in het public program, het educatieve programma, de marketing en de publicatie bij de tentoonstelling. Valkhof Museum en Museum Arnhem experimenteren vier jaar lang met het werken met publics-in-residence, om zo het publiek van de toekomst te bereiken en te laten meebepalen. Dit project, genaamd Ontgrenzen, is door het ministerie van OC&W opgenomen in de Basisinfrastructuur (de BIS).
Pop-up kunst op de campus
Into the Black Hole markeert het 100-jarig bestaan van de Radboud Universiteit. Naast het Valkhof Museum, dat de hoofdlocatie is, zijn er ook pop-up kunstwerken en activiteiten op de campus.
Duik in het zwarte gat
Into the Black Hole nodigt je uit om even de zwaartekracht los te laten en met kunstenaars mee te gaan op een reis door tijd en ruimte. Ga op in de mysteries van ons uitgestrekte heelal en van ons eigen bestaan. Duik in het zwarte gat. Om daarna weer veilig te landen op planeet Aarde.
Deelnemende kunstenaars
Richard Bolhuis (NL), Annette S. Lee (US), Erik Odijk (NL), Simone Albers (NL), Evelina Domnitch & Dmitry Gelfand (BY & RU), Kamil Hassim (ZA), Sjoerd Knibbeler (NL), Ian Purnell (CH), Black Quantum Futurism (US), Marshmallow Laser Feast (UK).
Met dank aan: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap - Radboud Universiteit - Mondriaan Fonds en de studenten in het public-in-residence.