Go Short stimuleert gendergelijkheid in de filmindustrie
International Short Film Festival Nijmegen vindt dit jaar weer plaats in Nijmegen van 1 tot en met 10 april 2022. Na twee online edities werkt het festival toe naar de 14e editie. Daarin staat ook dit jaar de selectie van de allerbeste korte films uit Europa en heel veel nieuw filmtalent centraal. Zoals altijd staan diversiteit en een gelijke man-vrouwverdeling aan de basis van haar programmering, commissies en jury’s. Nieuw dit jaar is een talentenprogramma voor nieuwe curatoren die opgeroepen werden om een programma te maken. In Female Filmmakers to Follow laten drie vrouwelijke Nederlandse regisseurs zien wat hen inspireert.
Go Short vindt het belangrijk om jonge makers vanaf het begin van hun carrière gelijk te behandelen, hen bewust te maken van kansen en te sterken waar nodig. Daarnaast wil Go Short in brede zin de industrie stimuleren tot gelijke behandeling. Oprichter en directeur Kirsten Ruber: “Commissies en jury's stellen wij zo divers mogelijk samen met als basis een gelijke man-vrouwverdeling. Het hebben van minder ervaring is voor ons geen excuus om voor geijkte namen te kiezen. We zijn een talentontwikkelingsorganisatie: als je drive en passie hebt zorgen wij voor de juiste begeleiding en een internationaal podium. Startende makers en professionals zetten we zo op posities waar ze verantwoordelijkheid mogen en moeten dragen en zichtbaar zijn voor anderen. Alleen zo stimuleer je doorontwikkeling, vernieuwing en kansen voor nieuw talent. Voor ons zijn dat al sinds de oprichting de belangrijkste waarden.”
Outside onze bubble: Female Filmmakers to Follow en nieuw curatietalent
Marieke Elzerman (1996), Esther Bots (1886) en Ghita Skali (1992) zijn deze editie bestempeld als Female Filmmaker to Follow. Deze drie makers hebben elk hun eigen programma om hun verhaal te vertellen. Door het tonen van films die hen geïnspireerd hebben, en hun eigen korte film, geeft Go Short deze filmmakers een eigen podium. Met de film ‘Kom Hier’ laat regisseur Elzerman een zintuiglijk portret van een ontluikende vriendschap in geluid, gebaar en beweging zien, dat zich afspeelt in een dierenasiel. Bots vertelt in ‘In Flow of Words’ het verhaal van drie tolken in het internationaal gerechtshof van voormalig Joegoslavië. Ghita Skali tot slot zet met haar werk genaamd ‘The Invaders’ onderwerpen als gender, migratie, werk en invasie in perspectief. Het Current Issues-programma geeft dit jaar ook ruimte aan nieuwe curatoren die zich aanmeldden bij Go Short met een persoonlijk programma-idee. Met programma’s over woningnood en kraken, mentale gezondheidsuitdagingen en queer mensen van kleur stelt het festival de drie nieuwe internationale programmamakers Thomas Swinkels, Bo Alfaro Decreton, Anto Astudilo en Guadaloupe Campos voor.
Selectie programma's en competitie
Wie in het kader van de Europese, Nederlandse en Studentencompetitie op het podium komt te staan, wordt bepaald door de selectiecommissie van Go Short en de juryleden. Sinds de eerste edities van Go Short (sinds 2009) zijn deze groepen gelijk verdeeld op het gebied van gender. Onder de genomineerde films is de verdeling van mannelijke en vrouwelijke regisseurs tevens gelijk.
Overige programmering
Naast de beste, recente films kiest Go Short elk jaar een aantal programma’s die extra in de spotlight komen te staan. Dit jaar is er aandacht voor films uit Duitsland en een programma dat festivalbezoekers uitdaagt om na te denken over werk anno 2022, onder de noemer Out of Office.