Festival Op ‘t Eiland houdt op te bestaan
Festival Op ‘t Eiland zal in de huidige vorm niet meer plaatsvinden tijdens de Vierdaagsefeesten. Het festival groeide de afgelopen tien jaar uit tot een culturele oase in het drukke Vierdaagse gewoel, maar is onder de huidige condities niet levensvatbaar. Hiermee komt een einde aan een hele mooie periode.
Met veel inspanning én met succes heeft Stichting Theaterfestivals de afgelopen jaren met Festival Op ’t Eiland een artistieke impuls willen geven aan de Vierdaagsefeesten, met bijzondere programma’s zoals de grote locatievoorstelling ‘Old Gangsters Never Die’ van Young Gangsters, concerten, internationaal straattheater en dansvoorstellingen. Vele honderdduizenden kinderen, jongeren en volwassenen brachten een bezoek.
Een festival met een cultureel inhoudelijk profiel bleek echter financieel onhoudbaar, nu de materiaal- en personele kosten gigantisch zijn gestegen. Het bestuur van Stichting Theaterfestivals reageert: “De hoge kosten om het terrein ‘festival klaar’ te maken, het wegvallen van (provinciale) subsidies en het geringe eigen vermogen maakt het onverantwoord om door te gaan. We vinden het zeer belangrijk dat optredende artiesten en productiepersoneel ‘fair pay’ worden betaald. Wij doen een oproep aan ACBN om de unieke locatie aan de Waal te behouden voor culturele programmering tijdens de feesten. We gaan daarover in overleg”.
Afgelopen maanden heeft de organisatie naar alle mogelijke scenario’s gezocht om toch door te kunnen gaan. Helaas werd de oplossing niet gevonden. Voor de continuïteit van Festival Op ‘t Eiland is structurele subsidie noodzakelijk, want een dergelijk gratis festival kan niet alleen door horeca omzet worden gefinancierd.
Lindenberg Cultuurhuis en Stadsschouwburg Nijmegen beraden zich op dit moment op een nieuw artistiek format voor het eiland, zodat de culturele oase behouden blijft.
Geschiedenis Festival op ‘t Eiland
In 2012 vroeg ACBN aan de culturele organisaties in Nijmegen Habana aan de Waal te adopteren. Stichting Theaterfestivals Nijmegen werd gevormd en organiseerde een eerste editie: Festival Op ’t Eiland. Hoewel inhoudelijk een succes, leidde het festival meteen verlies. Met de inzet van eetcafé De Plak en een extra tijdelijke financiële impuls van ACBN, hulp van diverse fondsen en opbrengsten vanuit ‘het pontje’ kon het festival een aantal jaren zijn bestaansrecht opbouwen en financieel rondom het nulpunt draaien. Theater- en festivalorganisatie de Schoenfabriek en Lindenberg Cultuurhuis waren de uitvoerende organisatoren onder het bestuur van Stichting Theaterfestivals. Na twee corona-jaren werd in 2022 een bescheiden herstart gemaakt. Helaas leidde deze editie tot een verlies, dat met de opgebouwde reserves betaald kon worden.