Festival Nimma aan zee gaat de strijd aan met klimaatverandering
Het kunst voor klimaat festival Nimma aan zee op 9, 10 en 11 juni in LUX Nijmegen breekt je los van de grenzen van je belevingswereld. Bestaat Nijmegen nog in 2222? Hoe kunnen we kleding maken van mest? Kunnen bomen praten of wellicht zelfs zingen? En het allerbelangrijkste: kunnen we het roer nog omgooien? En hoe dan? Stap tijdens Nimma aan zee in de eindeloze mogelijkheden die de kracht van verbeelding kan brengen.
Een crisis van de verbeelding
Waarom lukt het ons maar niet om effectieve en langetermijnoplossingen te bedenken voor de klimaat- en biodiversiteitscrisis? Volgens programmamaker Thijs van Beusekom komt dat omdat deze crisis eigenlijk een crisis van de verbeelding is. Het is voor de mens ontzettend moeilijk om heel ver in de toekomst te denken en de ontwrichtende gevolgen en mogelijke oplossingen van klimaatverandering voor te stellen. Het hele festival is er daarom op gericht om de verbeelding te activeren en je dingen voor te stellen die nu wellicht nog onmogelijk lijken.
Sprekers, podcasts, theater, activisme en meer
Op het Mariënburgplein komt een groene oase in de vorm van een pop-up bos en op zaterdag een ‘anti-rommelmarkt’. Eric Vloeimans komt met een unieke voorstelling waarin hij een duet speelt met een boom. En je kunt het hele weekend verschillende films en documentaires bekijken zoals de gloednieuwe film How to blow up a pipeline.
Het plaatsen van pop-up bos op het Linnaeusplein op de Radboud Universiteit. Ook kun je een speciale audiotour door de benedenstad volgen, Stadlopen in Nimma. Middels een podcast word je tijdens het wandelen door het Nijmegen van de toekomst geleid. Hoe ziet de Waalkade er dan uit? En staat Carolus er nog?
Nimma aan zee wordt geopend door ‘biotechnologie kunstenaar’ en ondernemer Jalila Essaïdi. Ze is gespecialiseerd in bio-based materialen en bio-art. Ze is het meest bekend van haar werk ‘Bulletproof Skin’ waarin ze menselijke huid met spinnenzijde combineerde om een materiaal te creëren dat langzame kogels tegen kan houden. Jalila laat ons zien dat met de kracht van verbeelding de mogelijkheden eindeloos zijn. Zo kunnen we bijvoorbeeld een mestprobleem omvormen tot mode-oplossing.
Op zaterdag is schrijver, filosoof, kunstenaar en singer-songwriter Eva Meijer te gast. Ze schreef veertien boeken, fictie en non-fictie, haar werk is vertaald in meer dan twintig talen. Terugkerende thema’s zijn taal inclusief stilte, gekte, dieren en politiek. Meijer werkt ook als postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam en Wageningen University. Ze schrijft columns en essays voor NRC en is lid van het Meersoortig Collectief.
Het rijtje wordt op zondag afgesloten door Raki Ap. Hij werd in 1984 geboren in een vluchtelingenkamp in Papoea-Nieuw-Guinea. Nu is hij rijksambtenaar bij het ministerie van Binnenlandse Zaken vanuit GroenLinks en staat hij in zijn ‘vrije tijd’ met Extinction Rebellion op de barricades. Tijdens Nimma aan zee laat Raki je kennismaken met een inheems perspectief.
Jeugdprogramma
Ook jongeren hebben een belangrijke plek in het programma. Zo heeft LUX meerdere juniormoderatoren en zelfs een medewerker van 18 jaar tijdelijk in dienst genomen als programma-adviseur. Op zondag vindt er een junior klimaatquiz plaats waar jongeren, onder begeleiding van televisiepresentatrice Sosha Duysker, hun kennis over het klimaat kunnen testen. Ook zijn er speciale kinderfilms voor alle leeftijden.
Voorafgaand aan het festival vinden er voor meerdere basisscholen en middelbare scholen in de regio voorstellingen en educatieworkshops plaats rondom het thema klimaat. Deze kunnen scholen gratis bij LUX aanvragen.
Kaartverkoop
De kaartverkoop van Nimma aan zee start op woensdag 11 mei. Studenten krijgen korting op het gehele programma. Kaarten zijn vanaf 11 mei te koop via de website van LUX: www.lux-nijmegen.nl
LUX is met zeven filmzalen, een theaterzaal, een multifunctionele studio en café het grootste arthouse van Europa. Je kunt er 365 dagen per jaar terecht voor een breed scala aan films, theater- dans- en muziekvoorstellingen, debatten, evenementen en festivals. Daarnaast is het café dagelijks geopend, waar je kunt ontspannen, ontmoeten, verdiepen en je laten inspireren. In 2021 is LUX benoemd in de top 15 meest toonaangevende arthouses van de wereld. Meer informatie: lux-nijmegen.nl