Docente ROC Nijmegen wint Award voor agenderen hoogbegaafdheid in mbo
ROC Nijmegen-docente Alice Lagerwerf won afgelopen zaterdag de 'Mensa Fonds Uitblinker Award'. Deze Award stond dit jaar in het teken van de praktische kant van hoogbegaafdheid. Want hoogbegaafd of hoog intelligent zijn betekent niet automatisch dat je moet of wilt studeren. En ook niet dat je geen praktisch beroep zou mogen of kunnen uitoefenen. Daarom zijn de Awards toegekend aan personen of organisaties die vakmanschap waarderen en/of verder kijken dan schoolprestaties.
Inzet voor de nog niet ontdekte begaafde student
Alice Lagerwerf is docente bij ROC Nijmegen en werkt al 24 jaar in het mbo. Bij ROC Nijmegen helpt zij studenten die hun talenten nog niet hebben ontdekt bij het ontdekken van hun potentieel. Alice belichaamt daarmee letterlijk het thema van de Awards. Ze vindt ROC Nijmegen een plek waar iedereen mag ‘zijn’, waar je je kunt ontwikkelen in alle gelaagdheid. Steeds meer studenten met een ontdekte hoogbegaafdheid kiezen bewust voor een praktische mbo-opleiding. Deze student is zich bewust van het eigen ontwikkelpotentieel, maar hoe zit het met de student die dit nog niet weet? Alice zet zich sinds een aantal jaar enorm en krachtig in voor juist die groep: ‘de nog niet ontdekte begaafde student’, de student die door allerlei omstandigheden nog niet is gezien.
Juryrapport: hoogbegaafdheid geagendeerd binnen mbo
De Jury van de Mensa Fonds Awards schrijft in het rapport over haar: “Haar betrokkenheid en inzet bij dit onderwerp is overduidelijk en vol overtuiging. Het is haar gelukt om in korte tijd hoogbegaafdheid te agenderen (...). Daarnaast heeft zij draagvlak gecreëerd en zijn er mooie stappen gezet om hoogbegaafdheid een plek te geven binnen het roc en een ambitie om dit breder binnen het mbo voor elkaar te krijgen.”
Mensa zet zich in voor hoogbegaafden
Stichting Mensa Fonds is opgericht door de Vereniging Mensa Nederland met het doel hoogbegaafden en hoogbegaafdheid zichtbaarder te maken in de samenleving. Zij zetten zich ervoor in dat de talenten van hoogbegaafden worden benut en de betekenis van hoogbegaafdheid voor de samenleving meer zichtbaar wordt. Dit doen ze door kennis te verspreiden over hoge algemene intelligentie, maar ook door bijzondere prestaties aan te moedigen en projecten en onderzoek te ondersteunen.