ACN verkent: Architectuur van Estourgie (fietstocht)

Op zondag 27 oktober verkent ACN de architectuur van Charles Estourgie in Nijmegen. Deze architect drukte in de twintigste eeuw zijn stempel op Nijmegen en bracht de stroming de Amsterdamse School naar onze stad. Ga mee op verkenning in een fietstocht met architect Paul van Hontem.

Charles Estourgie bepaalde samen met Oscar Leeuw (1866-1894) het gezicht van de Nij-meegse architectuur in de eerste helft van de twintigste eeuw, waarbij Leeuw dominant was in het eerste kwart en Estourgie in het tweede. Aan het begin van zijn carrière leverde hij met Huize Heyendaal - in de stijl van de Hollandse renaissance - zijn meesterproef af. In Oss kreeg hij de kans om ervaring op te doen met stedenbouw en verschillende gebouwtypen zoals kantoren, fabrieksgebouwen en complexmatige woningbouw.

Door zijn opleiding en achtergrond stond hij in contact met de voornaamste architecten van de Amsterdamse School. Hij heeft deze stroming in Nijmegen geïntroduceerd en lang een warm hart toegedragen. In de loop van de jaren dertig kreeg zijn werk een meer zakelijk ka-rakter en ging invloeden vertonen van de architectuur van W.M. Dudok. Eind jaren dertig be-keerde hij zich, zoals veel van zijn Amsterdamse School-collega’s, tot de Delftse School. De rode draad door zijn loopbaan wordt gevormd door zijn gedegen vakmanschap en zijn be-trokkenheid. Zijn tekentalent leverde naast aantrekkelijke presentatietekeningen ook een aantal fraaie stadsgezichten op. Opvallend is zijn oog voor detaillering en de artisticiteit en virtuositeit die hij hierbij aan de dag legde.

Over de rondleiding De rondleiding start bij Mariënburg 92, het voormalige gebouw van de Kamer van Koophan-del dat in 1932 werd ontworpen door Estourgie. Daarna verkennen we op de fiets andere toonaangevende gebouwen van Estourgie in Nijmegen.

  • Datum: zondag 27 oktober 2024
  • Tijd: 11.00 uur – 12.30 uur
  • Start: Mariënburg, Nijmegen
  • Deelname: € 7,50 | studenten €2,50

Deze rondleiding is een fietstocht, dus kom op de fiets!

Meer weten over het Architectuurcentrum? Bezoek de website: www.architectuurcentrumnijmegen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...