Science Café > Zonnestormen
Prachtige groene en roze aurora’s verlichten steeds zuidelijkere luchten. Deze indrukwekkende schouwspelen fascineren niet alleen, maar ze herinneren ons er ook aan dat onze kleine blauwe planeet zich in de nabijheid van een actieve ster bevindt.
Prachtige groene en roze aurora’s verlichten steeds zuidelijkere luchten. Deze indrukwekkende schouwspelen fascineren niet alleen, maar ze h…
Prachtige groene en roze aurora’s verlichten steeds zuidelijkere luchten. Deze indrukwekkende schouwspelen fascineren niet alleen, maar ze herinneren ons er ook aan dat onze kleine blauwe planeet zich in de nabijheid van een actieve ster bevindt. Nu de magnetische polen van de zon op het punt van omkeren staan, bereikt het superhete, kolkende plasma aan het oppervlak zijn piekactiviteit, wat zonnevlekken geeft en heftige verschijnselen zoals zonnevlammen en coronale massa-ejecties. Het magnetische veld van de aarde fungeert als een beschermend schild tegen de stromen van energetische zonnedeeltjes, waardoor ze bewoonbaar is. Het beschermt ons echter niet tegen alle gevaren. Stralingflitsen gaan door de magnetosfeer heen en CME's kunnen ernstige geomagnetische stormen veroorzaken die onze technologie verstoren, zoals in 2022 met de Starlink-satellieten. Wat veroorzaakt precies de 11-jarige cyclus van de zon en zijn uitbarstingen? Hoe hevig kunnen deze worden en hoe kwetsbaar zijn wij en onze technologie vandaag de dag?
Divers onderzoek, wereldwijd en in de ruimte, verbetert ons begrip van de zon, het ruimteweer en de impact ervan. Op 13 november bezoeken twee vooraanstaande wetenschappers op dit gebied het Nijmeegse Science Café om ons bij te komen praten (in het Engels) over deze boeiende onderwerpen en de nieuwste inzichten te bespreken. Daniel Müller, projectwetenschapper voor de ESA/NASA Solar Orbiter en SOHO-ruimtemissies, zal een selectie indrukwekkende beelden en gegevens van deze sondes delen en toelichten wat ze ons leren over de aard, werking en gedrag van de zon en de heliosfeer. Viviane Pierrard, hoofd van de Zonnewind divisie bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie en hoogleraar aan de UCLouvain, verkent met ons de verschillende effecten van ruimteweer op de aarde en haar omgeving en op de mens. Gedurende de avond zullen Lukas Proske op accordeon en Michael Gustorff op basgitaar intermezzo’s van jazzstandaarden en eigen composities spelen. Laten we de donkere kanten van onze ster belichten en haar eens beter leren kennen!
> 20u | Viviane Pierrard (BIRA-IASB, UCL) en Daniel Müller (ESA)
> 19u30 | Lukas Proske & Michael Gustorff - live
> moderator: Ronald Kleiss
> woensdag 13 november 2024, 19u30/20u - 22u
> The Shamrock, Smetiusstraat 17 Nijmegen
> gratis entree (vrije inloop)
> in Engels
> https://www.sciencecafenijmegen.nl/actueel/2024november13/
Prijzen
- Gratis