Het Parkinson Weekend: Terugblik
Op 22-24 september 2023 stond Nijmegen in het teken van Het Parkinson Weekend. Een bijzonder evenement waar duizenden mensen met de ziekte van Parkinson, hun naasten en andere geïnteresseerden samenkwamen om steun te vinden, te leren over en aandacht te genereren voor de ziekte van Parkinson en parkinsonisme.
Tijdens het driedaagse weekend zijn er talloze activiteiten voor mensen met de ziekte van Parkinson, hun naasten en alle andere geïnteresseerden.
Tijdens het weekend vonden er verspreid over de stad diverse evenementen plaats, waaronder:
- Openingssymposium in de Stadsschouwburg: Een diepgaand symposium in de stadsschouwburg met als thema “Hoe was het? Hoe is het? Hoe wordt het?”. Het symposium bracht experts en geïnteresseerden samen. Wilt u onderdelen van het symposium terugkijken? Dat kan hier.
- Expositie ‘Ontdek Parkinson’: In de koepeltent op het Mariënburgplein was er een informatieve expositie over de ziekte van Parkinson verzorgd door Zorg voor Parkinson.
- Lezingen: Gedurende het hele weekend waren er verscheidene lezingen in de Stevenskerk en Arthouse Lux voor mensen met parkinson, naasten en andere geïnteresseerden over allerlei onderwerpen.
- Educatief programma middelbare scholieren: Daarnaast was er een inspirerende lezing van Bas Bloem en Jorik Nonnekes over de ziekte van Parkinson en de werking van de hersenen. Hierbij sloot ook iemand aan die leeft met de ziekte van Parkinson waar de scholieren vragen aan konden stellen.
- Kunst en Foto Exposities: Indrukwekkende kunst gemaakt door mensen met parkinson en foto’s van mensen die leven met de ziekte van Parkinson werden geëxposeerd in de Stevenskerk.
- Motus Mori: Beweging gaat en ver-gaat. Maar hoe bewaar je beweging? In Motus Mori: MUSEUM zijn dansers het archief. Een bewegende ervaring met de naam 'Motus Mori' die in de Stevenskerk te zien was.
- Filmvertoningen: Arthouse Lux presenteerde de films ‘Smelt’ en ‘Awakenings’ met thema’s gerelateerd aan parkinson. Tijdens de film Smelt verzorgde Ernst Daniël Smid zelf een voor- en nagesprek.
- Concert: Op vrijdagavond was er een schitterend concert in de Stevenskerk, verzorgd door Sofia Dragt, Evelien Asberg en Ernst Daniël Smid.
- Boeklezingen in de Bibliotheek: Voor de literatuurliefhebbers waren er boeklezingen, boekpresentaties en signeersessies van boeken geschreven door mensen met de ziekte van Parkinson of zorgprofessionals. Het programma was interactief en zeer gevarieerd met ook ruimte voor dans en muziek.
- Sportieve Activiteiten: Bij het RU Sportcentrum waren diverse sport clinics, waaronder tafeltennis, yoga, mindfulness, (zit) volleybal, badminton en LSVT – BIG. Bij De Boksfabriek Nijmegen was er Parkinson Boxing en bij Balletstudio Danielle was er ruimte voor dans.
- Culturele Workshops: Deelnemers konden hun creativiteit uiten tijdens drum-, dans- en schilderworkshops.
- Culinaire ervaringen: Tijdens kookworkshops was er aandacht voor het belang van gezond en vooral lekker eten, en de uitdagingen die komen kijken bij het koken voor mensen met parkinson. Daarnaast was er op zaterdag een groots diner in de Stevenskerk, waar mensen met de ziekte van Parkinson en hun naasten samenkwamen voor een onvergetelijke avond.
- Wandellezing met Bas Bloem: Een bijzondere wandellezing gegeven door Bas Bloem over het schiereiland Veur-Lent en de Lentse Warande. Tijdens de lezing was er volop aandacht voor levensstijl.
- Ribbelroute van het Muzieum: Een unieke ervaring met de Ribbelroute van het Muzieum om te ervaren hoe mensen PSP (Progressieve supranucleaire verlamming) de wereld zien.
- Huiskamerbijeenkomst anderstaligen: In een ontspannen informele setting werd de ziekte van Parkinson uitgelegd in begrijpelijke taal in de huiskamer van Gezellig Nijmegen. De informatie over parkinson werd hier verspreid in het Nederlands, Engels, Turks, Darija en Arabisch om de taal barrière voor anderstaligen te verkleinen.
- Parkinson Café: Het Parkinson Café, georganiseerd door de Parkinson(isme) vereniging, bood een waardevol platform voor uitwisseling van kennis tussen deskundigen en mensen met de ziekte van Parkinson.
- Symposium Jong en Parkinson: Een speciaal symposium richtte zich op de uitdagingen van het krijgen de ziekte van Parkinson op een jonge leeftijd.
- Dansfeest: Het Parkinson Weekend werd afgesloten met een dansfeest, waar iedereen de kans had om even zorgeloos te genieten.
Voor het volledige programma kunt u hier het programmaboek van Het Parkinson Weekend nog een keer doorbladeren. Of bekijk hier de terugblikvideo voor een sfeer impressie van Het Parkinson Weekend.
Bent u door Het Parkinson Weekend geïnspireerd en wilt u helpen om aandacht te vragen voor de ziekte van Parkinson of gewoon lekker los gaan op het nummer ‘Multicolor’ van Son Mieux? Neem dan deel aan de Dance4Parkinson Dance Challenge! Een initiatief dat speciaal is opgezet om bekendheid te creëren rond de ziekte van Parkinson. Voor meer informatie over de uitdaging en hoe u kunt deelnemen, kunt u een kijkje nemen op de Instagram-pagina @Dance4Parkinson of contact op nemen via dance4parkinson@gmail.com.
Veel dank aan alle sponsoren die hebben geholpen dit fantastische weekend mogelijk te maken.
Een steentje bijdragen aan het onderzoek naar Parkinson?
ParkinsonNL zet alles op alles om de ziekte af te remmen en, uiteindelijk, te voorkomen. Dat doen we door te investeren in baanbrekend onderzoek, innovaties en voorlichting. In de tussentijd draagt ParkinsonNL bij aan een zo goed mogelijke kwaliteit van leven. Help mee! Met jouw donatie maak je dit mede mogelijk.